Noutati

Acasa / Noutati
Apr 2, 2013 Postat de admin
Implant Dentar

Dupa cum stiti, lipsa dintilor are efecte negative pe toate planurile: profesional, afectiv, al increderii in sine etc. Tocmai de aceea, prin rezultatele lor exceptionale si prin aspectul pe care il confera la sfarsitul tratamentului, implanturile dentare sunt cea mai buna rezolvare la aceasta problema.

Ce este un implant dentar

Implantul dentar este o radacina dentara artificiala biocompatibila, confectionata din titan, care are o suprafata tratata special pentru o integrare perfecta in osul uman.

Cel mai comun tip de implant, din punct de vedere al numarului de etape, este cel in doua faze. In cadrul primeia, implantul se insereaza in os in urma decolarii gingiei, dupa care aceasta se coase inapoi spre a acoperi osul, pana la capatul implantului. Se asteapta de la 3 pana la 6 luni pentru stabilizarea ancorei (implantului). La sfarsitul acestei perioade, urmeaza cea de-a doua etapa, in decursul careia se insereaza bontul protetic, ce va sprijini, dupa caz, coroana sau puntea dentara.

In cazul implanturilor cu incarcare imediata, gingia nu este indepartata, insa medicul efectueaza un foraj pana la os, exact in locul in care se va aplica implantul. Acesta, odata incarcat, impreuna cu coroana sau cu puntea dentara, ii permite pacientului sa manance si sa reintre in normal chiar imediat dupa interventie.

Implantul dentar este cea mai buna optiune pentru inlocuirea dintilor lipsa din perspectiva rezistentei si a stabilitatii in timp, deoarece, spre deosebire de puntile dentare, evita afectarea dintilor invecinati. Pacientii prefera aceasta metoda datorita confortului la masticatie, confort identic cu cel al unui dinte natural.

Implanturile dentare nu sunt vizibile si asigura o estetica impecabila, previn deteriorarea (rezorbtia) osului si pastrarea structurii faciale.

Implanturile dentare ofera mai multe posibilitati de protezare: poate fi vorba de implant unidentar, de punte pe implanturi dentare sau de proteza pe implanturi dentare, poteza, la randul ei, putand fi mobila sau fixa.

Piesele care compun un implant dentar sunt urmatoarele: implantul propriu-zis, bontul protetic si coroana dentara aplicata pe acest bont. Pe durata tratamentului este necesara folosirea coroanei provizorii de diagnostic si capa de vindecare.

Noi vom evalua daca puteti beneficia de terapia implantara, luand in considerare istoricul medical al pacientului, atat dentar cat si de ordin general.

Uneori, se poate intampla ca baza osoasa pe care urmeaza sa se fixeze implantul sa nu fie suficienta sau sa nu fie destul de rezistenta. Pentru astfel de cazuri exista procedura numita augmentare osoasa sau grefa de os, ce consta in mai multe etape. Intai, medicul va decola gingia pentru a avea acces la osul maxilarului, dupa care radacinile dentare sunt curatate, iar spatiile si fisurile de la nivelul dintilor vor fi umplute cu grefa osoasa pentru a impiedica gingia sa se extinda in aceste zone. Materialul poate avea oricare din aceste proveniente: poate fi prelevat de la pacient, poate fi de origine animala, vegetala sau sintetica. Dupa remodelarea osoasa urmeaza suturarea tesutului gingival, iar in cele 6-9 luni de la interventie, organismul va prelua sarcina de reconstruire a maxilarului prin propria generare de celule osoase.

Alte lucruri de stiut despre un implant dentar:

Rata de succes a implantului dentar

Implanturile dentare au o rata de succes de circa 98-100%.

Rata succesului implantelor dentare este influentata atat de starea generala de sanatate a pacientului, cat si de igiena orala. In unele cazuri pot fi contraindicate pacientilor care au afectiuni hepatice, metabolice, cardiace grave, renale.

Daca pacientul ingrijeste in mod corect implanturile si va merge la controale periodice, implanturile pot dura toata viata.

Riscurile pe care un implant dentar le presupune sunt minime: sunt confectionate din titan, un material care este acceptat de organismul nostru si, in plus, implanturile nu se cariaza. Cu toate acestea, exista riscul infectarii tesutului din jurul implantului, ceea ce poate conduce la dezvoltarea periimplantitei, din cauza igienei necorespunzatoare. Asadar, riscul de pierdere a unui implant apare din cauza unei igiene orale incorecte, la pacientii fumatori, in caz de protezare imediata atunci cand nu este recomandat, dar si cand cantitatea si calitatea osoasa sunt scazute.

Cine poate beneficia de un implant dentar?

In general, nu exista restrictii speciale in ceea ce priveste beneficiarii implanturilor. Acestea pot fi inserate pacientilor de orice varsta, insa cu o conditie importanta: gura sanatoasa. Medicul stomatolog va verifica dintii si gingiile pentru a se asigura ca sunteti potrivit pentru acest procedeu. Daca observa ca gingiile sangereaza, exista un miros neplacut sau prezenta vreunui abces, medicul va trata acestea neregularitati inainte de a realiza implantul.

Un factor secundar ce poate intarzia sau impiedica recurgerea la acest tratament este pierderea osului. Daca osul maxilarului este slab sau daca si-a pierdut din volum, atunci este necesar ca aceasta parte sa fie inlocuita inainte de a insera implantul dentar.

In plus, stilul de viata si starea de sanatate fi luate in considerare in timpul consultatiei.

Un bun candidat pentru efectuarea implantului dentar este cel sanatos, pregatit sa aiba grija de noii dinti si de controlul regulat la medicul stomatolog.

Implantul dentar se poate realiza la pacientii de orice varsta (dar cu osul maxilarului dezvoltat in intregime). De asemenea, ideal este ca pacientul sa fie nefumator si nealcoolic.

Pe langa o gura sanatoasa este necesara si o sanatate generala buna, fara boli cronice sau autoimune.

Toate aceste conditii vor garanta succesul implanturilor dentare.

Avantajele implantului dentar

Implanturile dentare redau calitatea functionala si estetica, astfel incat avantajele acestui procedeu sunt in mare numar:

- inlocuirea unui dinte lipsa se face printr-o singura coroana si nu prin 3, ca in cazul puntilor clasice
- previn pierderea osoasa si retractia gingivala.
- permit sa va bucurati din nou de alimentele favorite
- permit masticatia in mod natural
- nu se sacrifica integritatea dintilor vecini
- pacientii purtatori de proteze mobile pot beneficia de lucrari fixe
- ajuta la mentinerea celorlalti dinti in pozitia naturala
- favorizeaza vorbitul normal
- imbunatatesc aspectul facial si general
- reprezinta o solutie permanenta si durabila pentru dintii lipsa
- sunt cea mai buna alegere, rata de succes fiind cea mai mare fata de alte tratamente stomatologice.