Noutati

Acasa / Noutati
May 2, 2013 Postat de admin
Inflamatie Gingivala

Parodontologia este acea ramura a stomatologiei care studiaza tesuturile parodontiului si afectiunile corelate cu acesta. Este, asadar, stiinta care se ocupa cu ansamblul tesuturilor moi (ligamentul parodontal si gingia) si dure (cementul radicular si osul alveolar), care inconjoara dintele si ii asigura stabilitatea in arcada alveolara. Parodontologul este, prin urmare, specialistul in masura sa stabileasca starea de sanatate a acestor tesuturi si sa aplice tratamentele potrivite in vederea refacerii sanatatii cavitatii orale.

Cat priveste afectiunile ce tin de parodontiu, cunoscute ca “boli parodontale” sau “parodontopatii”, acestea sunt reprezentate de parodontita si gingivita.

Boala parodontala este o boala infectioasa, intrucat este cauzata de prezenta placii bacteriene, poate avea la baza mai multi factori si, in plus, este specifica in functie de zona, dat fiind ca fiecare dinte poate fi afectat in mod diferit.

Boala parodontala apare atunci cand unul sau mai multe elemente ale aparatului parodontal, in urma “colonizarii” sale cu numeroase specii de bacterii, inceteaza sa-si exercite functia de sprijin, ducand la mobilitatea dintelui. Acest lucru poate insemna recesiunea gingivala – care se manifesta prin coborarea gingiei, descoperind astfel dintele – sau formarea de pungi parodontale – caz in care gingia ramane pe pozitia corecta, in timp ce osul alveolar si  atasamentul epitelial migreaza de-a lungul radacinii, formand astfel un spatiu gol, numit "punga parodontala".

Cauze

Principalele cauze ce favorizeaza aparitia unei boli parodontale se pot repera, de cele mai multe ori, intr-o igiena orala neadecvata sau insuficienta, ceea ce are drept urmari cresterea placii bacteriene si inflamarea gingiilor. Alti factori sunt

Cat priveste predispozitia genetica la bolile parodontale, actualele progrese stiintifice din domeniul parodontologiei permit cunoasterea tendintei fiecarui individ de a devolta forme ale acestor afectiuni si de a le diagnostica intr-un stadiu incipient. Aceasta se poate realiza printr-un test genetic, efectuat prin recoltarea salivei.

Simptome

In general, semnalmentele care anunta prezenta bolii parodontale sunt umflaturile, presiunea la nivelul gingiei, inrosirea si sangerarea acesteia in timpul periajului de zi cu zi sau in urma mestecarii unor alimente deosebit de solide. Alte semnale sunt halena rau mirositoare si persistenta, denaturarea sensibilitatii gustative si o discreta sensibilitate a dintilor in timpul mestecarii sau al periajului. Este recomandat sa mergeti la medicul dentist in special atunci cand in gura apar rani si cand gingiile se retrag, facand dintii sa para mai lungi ca inainte.

Cel mai evident semn al bolii parodontale este dat de alterarea aspectului gingiilor, alterari care, de cele mai multe ori, sunt surprinse abia atunci cand boala este intr-un stadiu avansat. Recesiunea gingivala si resorbtia osoasa determina aparenta alungire a dintilor. Gingiile reprezinta prima cale de acces pentru microorganisme, care apoi isi croiesc cale catre radacina dintelui, lezand intai ligamentul parodontal, apoi cementul, iar la final osul alveolar din jurul dintelui.

Tratament

De obicei, orice forma a bolii parodontale se vindeca in urma unui tratament de curatare subgingivala corspunzator, urmat de restabilirea practicilor de igiena orala si de atenta mentinere a sanatatii gingiilor. Totusi, este bine sa amintim ca cea mai buna ingrijire asupra careia medicii parodontologi insista este buna cunoastere a instumentelor si a tehnicilor de igiena, in vederea prevenirii acestor afectiuni.

In domeniul parodontologiei, prevenirea bolilor parodontale consta in a pune in practica actiunile corecte de igiena orala recomandate de specialistul parodontolog si de igienistul dentar, care au rolul de a prezenta instrumentele necesare igienei la domiciliu. Astfel, este prezentat modul de utilizare personalizat al periutei de dinti, al atei dentare si, daca este cazul, al altor instrumente de igiena, cu scopul de a obtine si de a intretine sanatatea cavitatii orale.

Cat priveste tratamentul specific al leziunilor parodontale, exista anumite interventii clinice, mai mult sau mai putin complexe si radicale, care, daca sunt insotite de tehnicile potrivite de igiena la domiciliu, pot reda dintilor o stabilitate acceptabila.

Specialistul parodontolog este cel in masura sa constate starea de sanatate al acestor tesuturi si sa efectueze tratamentele adecvate in vederea restabilirii unei conditii optime a cavitatii orale, conditie absolut necesara pentru cei care isi doresc sa recurga si la alte tratamente stomatologice, cum ar fi protezarea.