Noutati

Acasa / Noutati
Jun 18, 2013 Postat de admin
Tratament de canal

Endodontia este acea ramura a stomatologiei care se ocupa de afectiunile pulpei dentare (asa-zisul “nerv”) si de efectele pe care aceste afectiuni le pot avea asupra tesuturilor osoase limitrofe radacinii dintelui afectat (asa-numitele “granuloame”, termen deja incetatenit in limbajul popular, ce reuneste o serie intreaga de patologii si manifestari care, de fapt, difera intre ele) si asupra tesuturilor mucoase ce corespund dintilor afectati (de exemplu, inflamare sau fistule).

In cazul cariilor sau al pierderii structurii dentare (fracturi), stimulii de origine termica sau trumatica sunt capabili sa dauneze vascularizarii si inervatiei pulpare pana la a se ajunge la pierderea ireversibila a vitalitatii pulpare. Cariile mai adanci pot, in schimb, sa provoace o infectie bacteriana a pulpei, care, incetul cu incetul, se va necroza. Astfel de stimuli nocivi asupra pulpei ce inca traieste provoaca dureri acute si indica lezarea ireversibila a pulpei. Singurul mod de a o combate este prin tratamentul de canal al dintelui in cauza, tratament cunoscut si sub numele de  “devitalizare”. Acesta presupune curatarea completa a fiecarui canal si conturarea lui, cu scopul de a face posibila obturarea sa completa cu un material inactiv si izolant (cum ar fi gutaperca).

 

Tratamentul endodontic: cand este necesar?

Pulpa dentara, aflata in interiorul dintelui si cunoscuta, in general, sub termenul de "nerv", este, de fapt, un tesut conjunctiv specializat, format din artere, vene, terminatii nervoase si celule conjunctive.

Ca urmare a unei carii mai adanci si a contaminarii bacteriene implicite sau in urma unui traumatism, pulpa se inflameaza si se infecteaza. Acesta este cadrul, dureros de cele mai multe ori, de aparitie a pulpitei.

Inflamarea acuta sau cronica se poate propaga dincolo de varful radacinii dentare (apex radicular) si poate ajunge la osul alveolar ce inconjoara dintele, provocand astfel leziuni precum abcesul sau granulomul, care pe radiografie apar ca o zona intunecata (rarefiere osoasa) in jurul apexului radicular.

In astfel de cazuri, este absolut indicat sa recurgeti la tratamentul endodontic, aceasta fiind alternativa la extractia elementului dentar in cauza. Un alt motiv pentru a recurge la tratamentul endodontic este refacerea unei ingrijiri precedente realizata defectuos sau esuata – cu alte cuvinte, retratamentul endodontic.

In ce consta tratamentul endodontic?

Tratamentul endodontic consta in indepartarea tesutului pulpar, atat la nivelul coroanei, cat si la cel al radacinilor si in inlocuirea acestui tesut cu o obturatie permanenta din gutaperca si cement, in prealabil realizandu-se conturarea canalelor radiculare.

Cat dureaza tratamentul endodontic?

Tratamentul endodontic dureaza destul de mult, mai ales cand este vorba de molari, intrucat sunt necesare mai multe sedinte, in functie de caz. Etapele tratamentului endodontic sunt urmatoarele:

 • radiografierea, in vederea diagnosticarii
 • anestezia locala (intregul tratament este complet nedureros)
 • reconstructia provizorie a coroanei dentare daca aceasta este distrusa, in vederea obtinerii unor conditii optime de izolare in campul operativ
 • izolarea campului operativ prin intermediul asa-numitei digi, adica o folie de cauciuc intinsa de un arc metalic si mentinuta pe pozitie de un carlig de metal
 • deschiderea camerei pulpare prin coroana dentara
 • gasirea canalului sau a canalelor; masurarea lungimii canalului (de la coroana pana la apexul radicular) prin intermediul unei radiografii si/sau a unui apex locator electronic
 • doza de radiatii absorbite in realizarea unei radiografii cu destinatie stomatologica este minima; raportul riscuri/beneficii este cu siguranta in favoarea acestora din urma – un tratament endodontic corect
 • eliminarea pulpei, a bacteriilor si a substantelor infectioase si, in acelasi timp, realizarea unui contur in forma conica, unde se va insera materialul pentru obturatie
 • spalaturi cu hipoclorit de sodiu, pentru a obtine un mediu cat mai aseptic posibil
 • umplerea permanenta a canalelor cu gutaperca, material plastic si usor de modelat la caldura, impreuna cu cementul
 • obturatia provizorie
 • controlul radiografic, pentru a verifica executarea corecta a lucrarii
 • reconstructia dintelui in scopuri protetice

Va durea?

Tratatamentul este complet nedureros datorita anesteziei locale. Va exista un anumit disconfort, mai mult sau mai putin pronuntat, in primele doua-trei zile de la interventie, dar poate fi inlaturat cu orice analgezic. Doar in cazuri extrem de rare, cand radacina este foarte infectata din cauza trecerii bacteriilor dincolo de apex, isi poate face aparitia un abces, care, bineinteles, este dureros. Aceste complicatii, insa, nu compromit succesul tratamentului endodontic inceput si este necesara doar drenarea canalelor, care nu dureaza mai mult de cateva minute. Este la latitudinea doctorului stomatolog daca va asocia tratamentului endodontic si o anumita medicatie.