Noutati

Acasa / Noutati
Jun 18, 2013 Postat de admin
Tratament de canal

Endodontia este acea ramura a stomatologiei care se ocupa de afectiunile pulpei dentare (asa-zisul "nerv") si de efectele pe care aceste afectiuni le pot avea asupra tesuturilor osoase limitrofe radacinii dintelui afectat (asa-numitele “granuloame”, termen deja incetatenit in limbajul popular, ce reuneste o serie intreaga de patologii si manifestari care, de fapt, difera intre ele) si asupra tesuturilor mucoase ce corespund dintilor afectati (de exemplu, inflamare sau fistule).

In cazul cariilor sau al pierderii structurii dentare (fracturi), stimulii de origine termica sau trumatica sunt capabili sa dauneze vascularizarii si inervatiei pulpare pana la a se ajunge la pierderea ireversibila a vitalitatii pulpare. Cariile mai adanci pot, in schimb, sa provoace o infectie bacteriana a pulpei, care, incetul cu incetul, se va necroza. Astfel de stimuli nocivi asupra pulpei ce inca traieste provoaca dureri acute si indica lezarea ireversibila a pulpei. Singurul mod de a o combate este prin tratamentul de canal al dintelui in cauza, tratament cunoscut si sub numele de “devitalizare”. Acesta presupune curatarea completa a fiecarui canal si conturarea lui, cu scopul de a face posibila obturarea sa completa cu un material inactiv si izolant (cum ar fi gutaperca).

Mai mult
May 18, 2013 Postat de admin
Molar de minte

Molarii de minte, absenti in dentitia nou-nascutului, apar intre 18 si 25 de ani, o varsta la care toti ceilalti dinti s-au fixat intr-o pozitie precisa. Impetuozitatea cu care erup dintii de minte poate provoca durere, aglomerarea celorlalti dinti si multe alte probleme, astfel incat extractia lor poate fi inevitabila.

Cand este absolut necesara extractia molarilor de minte?

Extractia molarului de minte poate avea loc fie in scop preventiv, fie in scop terapeutic. In primul caz, extractia se face pentru a pastra pozitia si alinierea corecta a celorlalti dinti. In scop curativ, extractia dintilor de minte este inevitabila in urmatorele conditii:

Mai mult
May 2, 2013 Postat de admin
Inflamatie Gingivala

Parodontologia este acea ramura a stomatologiei care studiaza tesuturile parodontiului si afectiunile corelate cu acesta. Este, asadar, stiinta care se ocupa cu ansamblul tesuturilor moi (ligamentul parodontal si gingia) si dure (cementul radicular si osul alveolar), care inconjoara dintele si ii asigura stabilitatea in arcada alveolara. Parodontologul este, prin urmare, specialistul in masura sa stabileasca starea de sanatate a acestor tesuturi si sa aplice tratamentele potrivite in vederea refacerii sanatatii cavitatii orale.

Mai mult
Apr 2, 2013 Postat de admin
Implant Dentar

Implantul dentar este o radacina dentara artificiala biocompatibila, confectionata din titan, care are o suprafata tratata special pentru o integrare perfecta in osul uman.

Cel mai comun tip de implant, din punct de vedere al numarului de etape, este cel in doua faze. In cadrul primeia, implantul se insereaza in os in urma decolarii gingiei, dupa care aceasta se coase inapoi spre a acoperi osul, pana la capatul implantului. Se asteapta de la 3 pana la 6 luni pentru stabilizarea ancorei (implantului). La sfarsitul acestei perioade, urmeaza cea de-a doua etapa, in decursul careia se insereaza bontul protetic, ce va sprijini, dupa caz, coroana sau puntea dentara.

Mai mult